Basım ve Yayın Teknolojileri Hakkımızda
KURULUŞ
Basım ve Yayım Teknolojileri programı, 1984 yılında Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan ilk 5 programdan biri olarak “ Matbaacılık” programı adı altında kurulmuştur.
MİSYON
Baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası aşamalarda teorik ve pratik işlem bilgilerine ve yeni teknolojileri kullanım donanımına sahip, gelişmeye ve yeniliğe açık, sektörün taleplerini karşılayabilecek yetenek ve niteliklere sahip iş gücü yetiştirmektir.
VİZYON
Çağdaş düzeyde eğitim ve öğretim veren, sürekli değişme ve gelişmeleri izleyen, eslek etiğine sahip paylaşımcı, şeffaf, toplum için çözüm üreten, dünya standartlarını hedefleyen, ülke ekonomisine katkı sağlayacak nitelikli iş gücü sağlayan bir eğitim kurumu olmaktır
Kazanılan Derece
Program mezunları Basım ve Yayım Teknikeri (matbaa teknikeri) unvanı almaktadır
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Basım ve Yayım Teknolojileri Programına; üniversite sınavı ile Anadolu Liseleri, Ticaret Meslek Liselerinin Bilgisayar, Web Tasarımı ve Ağ İşletmenliği bölümlerinden ve Endüstri Meslek Liselerinin programımız eğitimi ile doğrudan ilgili Baskı, Matbaa, cilt, Gazetecilik, Grafik Tasarımı vb. bölümlerden öğrenci kabul edilmektedir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal,non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yok
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Basım ve Yayım Teknolojileri Programı'na kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir.
Program Profili
Basım ve Yayım Teknolojileri Programında öğrenim gören öğrenciler, teori derslerini Ege Meslek Yüksekokulu dersliklerinde ve uygulamalarını Ege Meslek Yüksekokulu Basım Atölyesi ve E.Ü. Basımevi Müdürlüğü atölyelerinde yapmaktadırlar.. Programın toplam öğrenci kontenjanı 70 öğrencidir.
Program Olanakları
Program meslek derslerinin uygulamalarınından serigrafi baskı, flekso baskı, ciltleme tek. , karton ambalaj tasarımı , renk ve reprodüksiyon derslerinine ait uygulamaların yapıldığı Baskı atölyesi ve renk labaratuarına ilave olarak Ege Üniv. Basım Evi Müdürlüğünde de ofset baskı teknikleri uygulamalarını yapma olanağına sahiptir.
Program öğrencilerimize, program yerleşkesinin bulunduğu konumun İzmir merkezde olması ve Basım ve Yayım sektörünün bölgede gelişmiş olması nedeniyle sektörün çeşitli dallarına ait pek çok firmada staj imkanı sağlamaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)
Mezunlarımız Basım-Yayım ve Basın-Yayın sanayi'nin aşağıda listesi verilen birçok alanında iş bulabilmektedirler. Basım-Yayım sanayi, (Etiket Baskı, Ofset baskı, Tifdruk baskı, Flesko Baskı, Serigrafi Baskı, Dijital baskı, Tampon Baskı, Tekstil Baskı Sanayi ) - Esnek Ambalaj Sanayi, - Kağıt-Karton Ambalaj Sanayi, - Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi, - Oluklu Mukavva Sanayi, - Teneke Ambalaj Sanayi, - Basın- Yayın Sanayi, - Reklam Sanayidir. Bu ana sektörlerin alt gruplarına ait birçok meslek dalı da bulunmaktadır. (Yardımcı Malzeme Üreticileri, Matbaa Malzeme Tedarikçileri, Masaüstü Yayıncılık Sektörü, Makine Üreticileri, Merdane Üreticileri, Filmciler, Pantograf ve Mühürcüler, Selofan ve Lakçılar, Kutu Kesimciler, Bıçakçılar, Ciltçiler… vb.)
Mezunlarımız; Baskı makine operatörü, Müşteri temsilcisi, Satış ve Pazarlama, Müşteri temsilcisi, Kalite kontrol sorumlusu, Grafiker olarak çalışmaktadır.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Program mezunları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile çeşitli üniversitelerin Halkla İlişkiler, Görsel Tasarım, Gazetecilik, Güzel sanatlar fakültelerinin Grafik, Resim, Radyo- Televizyon, ciltçilik bölümlerine ve eğitim Fakültelerinin Grafik öğretmenliği, Matbaa Öğretmenliği bölümlerine geçiş yapabilmektedir.
Sınavlar Ölçme ve Değerlendirme
Programda ölçme ve değerlendirme sisteminde; her ders için bir ara sınav ve dönem sonu sınavı olarak bir final ve bir bütünleme sınavı bulunmaktadır. Sınavlar yazılı ve uygulama olarak yapılmaktadır. Bazı derslerde dersin öğretim elemanı ders gereksinimine göre iki ara sınav veya ara sınava ek olarak birkaç tane kısa sınav da yapabilmektedir. Bazı derslerde ise, ara sınava ek olarak ders kapsamında proje verilmektedir. Uygulaması olan derslerde, öğrenciler dönem boyunca devam ettikleri uygulamalardan dönem sonunda sınava alınmaktadır. Uygulama sınavından "Başarılı" olan öğrenciler dönem sonu sınavlarına girmeye hak kazanırken, uygulama sınavından "Başarısız" olan öğrenciler dönem sonu sınavlarına giremezler ve uygulamadan başarısız oldukları için, dersten "Devamsız" kabul edilerek gelecek yıl dersi ve uygulamasını tekrar etmek zorunda kalırlar. Derslerin başarı notu öğretim elemanının isteğine değişmekle birlikte genelde yıl içi not ortalamasının % 40'ı, yılsonu notunun ise % 60'ı alınarak hesaplanmaktadır. Öğrencilerin bir üst sınıf dan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir. Bütün derslerde devam mecburiyeti vardır, dönem içinde bir derse %30 oranında katılmayan öğrenci devamsızlıktan kalır.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için, öğrenciler aldıkları bütün derslere devam ederek "Başarılı" olmak ve AGNO 'sunun en az 2.00 olmak zorundadırlar. Ayrıca öğrencilerimiz eğitimleri sırasında 1. Sınıf sonu yaz dönemi ve 2. Sınıf sonu yaz dönemi olmak üzere EDÖ I ve EDÖ II olmak üzere 30’ar iş günü (toplam 60 iş günü) 2 staj yapmak, işletme stajlarını da tamamlayarak staj sınavından "Başarılı" olmak zorundadırlar.
Çalışma Şekli (Tam zamanlı, e-öğrenme)
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatör)
Program koordinatörü: Öğr. Gör. Harun PARLAK
İletişim : Ege Üniversitesi Kampüsü,
Ege Meslek Yüksekokulu
Basım ve Yayım Teknolojileri Programı 35100 Bornova – İZMİR
Telefon : +90 232.311 51 11 - FAKS : 232 388 75 99
E-Posta : harun.parlak@ege.edu.tr