Çerez Örnek

DEĞİŞİM PROGRAMLARI


Mevlana

Mevlana Değişim Programı’nın temel amaçları

•Türkiye’yi yükseköğretim alanında bir cazibe merkezi haline getirmek,
•Yükseköğretim kurumlarımızın akademik kapasitelerini artırmak,
•Yükseköğretimin küreselleşme sürecine katkıda bulunmak,
•Türkiye’nin zengin tarihsel ve kültürel mirasını küresel düzeyde paylaşmak,
•Kültürler arası etkileşimin artmasıyla, farklılıklara saygı ve anlayış kültürünün zenginleşmesini sağlamak

Mevlana Öğrencisi

• Bölgesini ve dünyayı daha iyi tanımak ve anlamak isteyen,
• Değişime açık
• Donanımlı ve kendine güvenen,
• Rekabet duygusu güçlü,
• Küresel bilinç ve sorumluluk duygusuna sahip öğrencilerdir.

Mevlana Değişim Programı kapsamında eğitim öğretim hayatlarının bir ya da iki dönemini yurt dışında geçiren öğrencilerin bu programa katılmadan önce ya da katıldıktan sonra diğer değişim programlarından faydalanmasının önünde herhangi bir engel yoktur.
Gerekli şartları sağlayarak Programa katılan öğrencilere, yurt dışında gittikleri yükseköğretim kurumundaki eğitim- öğretim süresi boyunca karşılıksız burs imkânı da sağlanacaktır. Öğrenciler, değişim programı çerçevesinde gideceği yükseköğretim kurumuna ayrıca eğitim öğretim ücreti ödemezler.

Mevlana Değişim Programı’nın Diğer Değişim Programlarından Farkı

Dünyanın farklı bölgelerinde uluslararası, bölgesel örgütler ya da bazı ülkeler tarafından yürütülen mevcut bölgesel ve uluslararası değişim programları; Yükseköğretim Kurulu’nun üzerinde durduğu yükseköğretimin küreselleşme yaklaşımına sınırlı düzeyde katkı sunmaktadır. Küresel yükseköğretim vizyonunun önemli bir aracı olarak Mevlana Değişim Programı kapsamında, yükseköğretimin giderek küreselleşen akademik ruhuna uygun bir şekilde programa başvuran öğrenciler, bazı ön şartları taşımak kaydıyla, dünyanın herhangi bir yerinde arzu ettiği üniversitede eğitim alma fırsatını yakalayacaktır. Benzer şekilde Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları, öğretim elemanı hareketliliğine katılabilirler. Bu hareketlilik bir yükseköğretim kurumunda görevli öğretim elemanın bir başka yükseköğretim kurumunda gerçekleştireceği eğitim-öğretim faaliyetlerini kapsar.

Mevlana Değişim Programı’na Kimler Katılabilir?

Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye’deki bütün yükseköğretim kurumlarında (Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında) örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler. Öğrenci değişim süresi en az 1 en fazla 2 yarıyılı kapsar.

Ayrıca, Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da Mevlana Değişim Programı’na katılabilirler.

Öğretim elemanlarının hareketlilik kapsamında yer alan akademik faaliyetleri haftalık olarak toplam altı saatten daha az olamaz. Öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin saat olarak hesaplanmasında dersler esas alınır. Ders saatlerinin haftalık olarak altı saati doldurmaması durumunda seminer, panel veya konferanslar gibi akademik faaliyetler de bu kapsamda değerlendirilir. Ders verme faaliyeti içermeyen öğretim elemanı hareketliliği planları, Mevlana Değişim Programı kapsamında değerlendirilemez ve değişim için kabul edilemez.

 

 

 

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ