Elektrikli Cihaz Teknolojisi Hakkımızda
Kuruluş
Programımız ARÇELİK A.Ş ile EGE ÜNİVERSİTESİNİN ; Üniversite Sanayi iş birliği protokolü çerçevesinde kurularak 1997-1998 Öğretim yılında açılan , konusunda ülkemizin ilk önlisans programıdır. " Ev Cihazları Teknolojisi olarak bilinen programımız" 2009-2010 eğitim - öğretim yılından itibaren Elektrikli Cihaz Teknolojisi adını alarak eğitim - öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Ön lisans diploması ve “Elektrikli Cihaz Teknikeri” ünvanı verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
ÖSYM sınavı ile
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal,non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yok
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Yok
Program Profili
Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Özellikle elektrikli ev cihazları başta olmak üzere elektrikli cihazların bakım , onarım hizmetlerine yönelik teknik servis elemanı ve elektrikli cihazların üretim aşamalarında görev alabilecek gerekli ara teknik eleman yetiştirilmektedir. Programın öğrenci kontenjanı 70 öğrencidir.
Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)
Beyaz eşya sektöründe üretim yapan firmalar , ilgili konuda eğitimli olmaları nedeni ile teknik eleman ihtiyacında öncelikle programımız mezunu öğrencileri tercih etmektedirler. Firmaların satış sonrası hizmetlerinde özellikle teknik servis elemanı olarak ve ülkemizin önde gelen beyaz eşya üreten şirketlerinin üretim tesislerinde AR-GE , kalite kontrol ve diğer üretim departmanlarında çalışan mezun öğrencilerimiz mevcuttur. Çalışan mezunlarımız asgari ücretin üzerinde başlangıç ücreti almaktadır ve kısa sürede gelirleri artmaktadır.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Dikey geçiş sınavı (DGS) ile fakültelerin Elektrik-Elektronik Mühendisliği veya öğretmenliği bölümlerine geçebilmektedirler. Ayrıca Anadolu Üniversitesi , açık öğretim fakültesinin değişik bölümlerinde lisans tamamlayabilmektedirler.
Sınavlar Ölçme Ve Değerlendirme
Yarıyıl sınavlarında alınan notun % 40 ile yıl sonu (final veya bütünleme) notunun % 60 ının kümülatif toplamı 60 puan ise öğrenci o dersten başarılı olur. Uygulamalı derslerde yapılan uygulamalar ve/veya uygulama sınavlarından başarılı olmak koşulu ile o dersten yılsonu sınavına girebilme hakkı elde edilir. Uygulamadan başarısız olunan ders tekrar devamı ile alınmak ve uygulamadan başarılı olunmak zorundadır. Derslerin özelliğine göre verilen ödevler, yapılan deney ve uygulamalar sadece yarıyıl (vize) notlarına etki eder. Daha detaylı bilgi her derse ait ders programları içinde mevcuttur. Öğrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
4 Yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ ( stajlardan ) başarılı olmak.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e_öğrenme)
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatör)
PROGRAM KOORDİNATÖRÜ: Öğr. Gör. Tarık İMRENCE;
İLETİŞİM: Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu Elektrikli Cihaz Teknolojisi Programı 35100 Bornova-İzmir;
TELEFON : +90(232)311 19 07-14 - FAKS : 232 388 75 99;
E-POSTA : tarik.imrence@ege.ege.edu.tr
Bölüm Olanakları
Programımıza ait teknolojik alt yapısı yeterli 1-Soğutucular - Yıkayıcılar 2- Küçük ev aletleri - Isıtıcı ve Pişiriciler olmak üzere iki laboratuar ve iki derslik bulunmaktadır. Programımızda teorik, interaktif, görsel ve uygulamalı eğitim uygulanmakta olup, ayrıca elektrik ve elektronik programlarının laboratuar imkanları ile oldukça iyi altyapıya sahip bilgisayar laboratuarı imkanlarından da eğitim süresince faydalanılmaktadır.