Çerez Örnek

Elektronik Haberleşme Teknolojisi Hakkımızda

ELEKTRONİK HABERLEŞME TEKNOLOJİSİ

KuruluÅŸ

Programımız 1996 yılında örgün eÄŸitim ile Telekomünikasyon bölümü adı ile kurulmuÅŸtur. 2010 yılından itibaren “Elektronik HaberleÅŸme Teknolojisi” programı olarak eÄŸitim vermektedir.

Kazanılan Derece

Ön lisans diploması ve “Elektronik HaberleÅŸme Teknikeri” ünvanı verilir.

Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşullar

YKS sınavı kapsamındaki TYT puanı ile ÖSYM yerleÅŸtirme sonucuna göre kayıt yapılmaktadır. Programın öÄŸrenci kontenjanı 80 öÄŸrencidir.

Önceki ÖÄŸrenmenin (formal, in-formal,non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Yok

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Yok

PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI: Telekomünikasyon sektöründeki geliÅŸmeleri takip eden, deÄŸiÅŸen iÅŸgücü ihtiyaçlarına yanıt verebilen, mesleki beceri ve donanıma sahip ve kültürel açıdan yetkin, uygulama becerisi yüksek, araÅŸtırmacı, üretken, yenilikçi, sosyal sorumluluk taşıyabilen ve inisiyatif alabilen nitelikli elektronik haberleÅŸme teknikerleri yetiÅŸtirmektir.

PROGRAMIN HEDEFİ:

1. Temel Teknik Bilgi ve Becerilerin Kazandırılması

  • Analog- sayısal elektronik devre elemanlarının vasıflarını kavrayabilme, devre kurulumu ve testi yapabilme, ölçü aletleri ve test ekipmanlarını etkin bir ÅŸekilde kullanma becerisi kazandırmak.
  • Analog ve sayısal haberleÅŸme sistemlerine ait projeleri uygulayama, test ve analiz edebilme becerisi kazandırmak.

2. Uygulamalı EÄŸitim ve Mesleki Yetkinlik

  • Elektronik devre tasarımı, devre montajı, ölçümü, testi ve gibi uygulama becerilerini iÅŸ güvenliÄŸi bilincini vererek geliÅŸtirmek.
  • Elektronik veya haberleÅŸme devre tasarım simülasyon yazılımlarını kullanabilme becerisi kazandırmak.
  • HaberleÅŸme sistemlerinin kurulum, bakım, test ve onarımı konusunda pratik beceri kazandırmak.
  • Mobil, uydu ve fiber optik gibi farklı iletiÅŸim teknolojilerini kullanmayı becerisi kazandırmak.

3. Teknoloji Takibi ve Güncel Kalma

  • Mezunların telekomünikasyon sektöründeki hızlı teknolojik geliÅŸmeleri takip edebilmesi için temel araÅŸtırma ve öÄŸrenme alışkanlıkları kazandırmak.
  • Telekomünikasyon sektöründeki yeni nesil teknolojileri izleyip araÅŸtırabilme becerisi kazandırmak.

4. Sektöre Entegrasyon ve İş Hayatına Hazırlık

  • Telekomünikasyon sektöründe kullanılan sistemleri tanıyan, sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliÄŸe sahip olmak.
  • Elektronik ve HaberleÅŸme sektöründeki staj ve saha uygulamaları ile mezunların iÅŸ tecrübesi edinmesini saÄŸlayarak mezunları sektöre entegre etmek.
  • Ekip çalışması, iletiÅŸim becerileri, problem çözme yeteneklerini ve kültür seviyelerini geliÅŸtirmek.
  • Alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.

5. Meslek EtiÄŸi ve Sorumluluk Bilinci

  • Teknolojik uygulamalarda meslek etiÄŸi ve çevreye duyarlılık bilinci kazandırmak.
  • Sorumluluk bilincinde ve inisiyatif sahibi Elektronik HaberleÅŸme Teknikeri yetiÅŸtirmektir.

Bu hedefler doÄŸrultusunda mezunlarımız; telekomünikasyon, savunma sanayi, elektronik cihaz üretimi, montaj, bakım, test ve servis hizmetleri gibi farklı sektörlerde çalışabilecek bilgi ve donanıma sahip Elektronik HaberleÅŸme Teknikeri olarak mezun olmaktadırlar.  Ayrıca dileyen öÄŸrenciler, dikey geçiÅŸ sınavı ile lisans programlarına devam edebilmektedirler.

PROGRAM MİSYON :Telekomünikasyon sektörünün gereksinimi karşılamak üzere; yeni çıkacak teknolojileri izleyip baÅŸarı ile uygulayacak; özgür düÅŸünceli, araÅŸtırmacı, üretken meslek elemanı ve Elektronik HaberleÅŸme Teknikeri yetiÅŸtirmek.

PROGRAM VİZYON: Telekomünikasyon sektörünün gerektirdiÄŸi teknik ve uygulamaya dönük bilgi ve becerilerle donanmış; ulusal ve uluslararası rekabette deÄŸiÅŸen koÅŸullara uyum saÄŸlayabilecek, meslek ahlakına ve kurum kültürüne sahip, nitelikli ve yetkin teknikerler yetiÅŸtiren Elektronik HaberleÅŸme Teknolojisi ön lisans programı olmak.

Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)

Mezunlarımız, telekomünikasyon sektöründe montaj, test, bakım, sistem geliÅŸtirme ve telekomünikasyon aÄŸlarının iÅŸletilmesi alanlarında istihdam edilmektedir.

 

Üst Derece Programlarına GeçiÅŸ

Mezun öÄŸrencilerimiz Dikey GeçiÅŸ Sınavı(DGS) ile Mühendislik veya Teknoloji Fakültelerinin Elektrik, Elektronik, HaberleÅŸme, Telekomünikasyon tabanlı bölümlerine dikey geçiÅŸ yapabilmektedir.

Sınavlar Ölçme Ve DeÄŸerlendirme

Ders gereksinimlerine baÄŸlı olarak sözlü veya yazılı sınavlar üzerinden deÄŸerlendirme yapılmaktadır. ÖÄŸrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden baÅŸarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları

4 Yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ ( stajlardan ) baÅŸarılı olmak.

Çalışma Åžekli (Tam Zamanlı, e_öÄŸrenme)

Tam Zamanlı

Adres ve İletiÅŸim Bilgileri (Program BaÅŸkanı, AKTS/DS Koordinatör)

PROGRAM KOORDİNATÖRÜ: Dr. ÖÄŸr. Üyesi Seyhan COÅžKUN

İLETİŞİM: Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu Elektronik HaberleÅŸme Teknolojisi Programı 35100 Bornova-İzmir;

TELEFON : +90(232)311 14 68 

E-POSTA : seyhan.coskun@ege.edu.tr.

 Bölüm Olanakları

Elektronik HaberleÅŸme Laboratuvarı, Elektronik Laboratuvarı, Türk Telekom Uygulama Laboratuvarı

2016 yılında programımız ile Türk Telekom A.Åž. ile protokol imzalamıştır. Bu kapsamda okulumuza Türk Telekom Uygulama Laboratuvarı kurularak haftada 4 saat teorik ve uygulamalı ders olarak Türk Telekom A.Åž.’de görev yapan mühendisler tarafından eÄŸitim verilmektedir. Bu eÄŸitim sonunda baÅŸarılı olan öÄŸrencilere Türk Telekom Akademi tarafından onaylanmış sertifika verilmektedir. 2024 yılı MEDEK kurulu tarafından yapılan deÄŸerlendirme sonucunda 01. 01.2025/ 31.12 2025 tarihleri arasında 1 yıllık akreditasyon almaya hak kazanmıştır.


 

 

 

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ