İşletme Yönetimi Hakkımızda
İşletme Yönetimi Hakkımızda
Kuruluş
Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1984 yılında örgün öğretim olarak İşletmecilik adı altında açılan program 2002 yılından itibaren İşletme adı altında eğitim öğretime devam etmiştir. Program 2010 yılında İşletme Yönetimi adını almıştır.
Misyon:
İşletme Yönetimi biliminin gerektirdiği kuramsal ve uygulamaya dönük bilgi ve becerilerle donanmış; ulusal ve uluslararası rekabette değişen koşullara uyum sağlayabilecek, iş dünyasında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip, girişimciliğin bilimsel altyapısını kavrayarak kendi iş fikrini geliştirme ve uygulama yetkinliğine ulaşmış, yaşam boyu öğrenme ilkesini benimsemiş, etik değerlere duyarlı bireyler yetiştirmek.
Vizyon:
Evrensel çerçevede sürekli gelişen, kaliteli eğitim-öğretim ve araştırmalarla toplumda değer yaratan önde gelen İşletme Yönetimi ön lisans programlarından biri olmak.
Program Eğitim Amaçları
- İşletme Yönetimi Biliminin gerektirdiği kuramsal ve uygulamaya dönük bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatılmış, iş etiğine sahip bireyler yetiştirmek.
- Araştırmayı ve sürekli öğrenmeyi benimsemiş, değişime açık, yenilikçi ve yaratıcı, toplumsal sorunlara duyarlı, inisiyatif kullanabilen bireyler yetiştirmek.
- Ulusal ve uluslararası rekabette değişen koşullara uyum sağlayabilecek; finans, muhasebe, yönetim, organizasyon, insan kaynakları, pazarlama alanlarında iş dünyasında ihtiyaç duyulan nitelikte işgücü yetiştirmek,
- Edindiği teorik bilgilerle iş dünyasındaki iyi uygulamalar arasında köprü kurarak girişimcilik kültürü hakkında bilgili, girişimci olma seçeneğini değerlendirebilecek donanıma sahip bireyler yetiştirmek.
Kazanılan Derece
Ön lisans diploması ve “İşletme Meslek Elemanı” ünvanı verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Orta öğretimden başarıyla mezun olmuş öğrencilerin ÖSYM tarafından uygulanan “Yükseköğretim Kurumları Sınavı” nın birinci oturumu olan “Temel Yeterlilik Testi’nden barajı geçer puanı almış olmaları ve ÖSYM tarafından ilan edilen tarih aralığında Ege Meslek Yüksekokulu İşletme Yönetimi Programı için tercih yapmaları gerekmektedir. ÖSYM tarafından açıklanacak sonuca göre Program kontenjanı tercih sıralamasında yer alan öğrenciler İşletme Yönetimi Programına kayıtlanma hakkı kazanırlar.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal,non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
YOK
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
İşletme Yönetimi Programı'na kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını başarıyla tamamlayarak mezun olmuş olmaları gerekmektedir.
Program Profili
Programın öğrenci kontenjanı 70’tir. Program örgün eğitim vermektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)
İşletmelerin idari ve muhasebe bölümleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının idari ve muhasebe servisinde sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Dikey geçiş sınavı (DGS) ile Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Çalışma ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme, İktisat, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.
Sınavlar Ölçme Ve Değerlendirme
Yarıyıl sınavlarında alınan notun % 40 ile yıl sonu (final veya bütünleme) notunun % 60 ının kümülatif toplamı 60 puan (CC) ise öğrenci o dersten başarılı olur. Uygulamalı derslerde yapılan uygulamalar ve/veya uygulama sınavlarından başarılı olmak koşulu ile o dersten yıl sonu sınavına girebilme hakkı elde edilir. Uygulamadan başarısız olunan ders tekrar devamı ile alınmak ve uygulamadan başarılı olunmak zorundadır. Derslerin özelliğine göre verilen ödevler, projeler ve uygulamalar sadece yarıyıl (vize) notlarına etki eder. Daha detaylı bilgi her derse ait ders programları içinde mevcuttur. Öğrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
4 yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ’den (zorunlu 30 işgünü staj yükümlüğünden) başarılı olmak.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatör)
PROGRAM KOORDİNATÖRÜ : Öğr. Gör. Habibe NAZA ŞENSAN;
İLETİŞİM: Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu İşletme Yönetimi Programı 35100 Bornova–İzmir ;
TELEFON NUMARASI : 0232 311 51 08
E–POSTA : habibe.naza.sensan@ege.edu.tr
Bölüm Olanakları
Ege Meslek Yüksekokulu Bünyesindeki derslikler, bilgisayar laboratuarları ve kütüphane.