Çerez Örnek

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Programı Hakkımızda

Program Tanıtımı

KuruluÅŸ

      Meyve Sebze Ä°ÅŸleme Teknolojisi Programı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Dünya Bankası desteÄŸi ile Gıda Teknolojisi Programı’nın ardından 1985 yılında kurulmuÅŸtur. Programda ilk kez görevlirilen öÄŸretim elemanı Dünya Bankası desteÄŸi ile Ä°ngiltere’de dil ve meslek eÄŸitimine gönderilmiÅŸtir. Programda eÄŸitim, Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Meyve Sebze Ä°ÅŸleme Teknolojisi Programı; Meyve Sebze Ä°ÅŸletmelerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için Gıda Bilimi ve Teknolojisi konusunda, meyve-sebze ürünlerine ağırlık verilerek bilgilendirilip, pratik kazandırılmış teknik eleman eÄŸitimini amaçlamaktadır. Gıda sanayiinde meyve sebze iÅŸleme sektörüne vasıflı iÅŸgücü saÄŸlamak, gençlere üretim elemanı ile yönetici durumunda bulunan meslek elemanları arasında ara kademe gücü olarak kabul edilen teknikerlik düzeyinde eÄŸitim vermektedir. Programda sanayiye yetiÅŸtirilen ara elemanlarını niteliklerinin artırılması amacı ile ders programı ve içerikleri sanayinin gereksinimlerine göre belirli aralıklara deÄŸiÅŸtirilmekte ya da güncellenmektedir. Meyve Sebze Ä°ÅŸleme Teknolojisi Programı nitelikli personel eÄŸitimi verilen 4 yarıyıllık bir önlisans programıdır.

MÄ°SYON

Gıdaların iÅŸleme ve muhafaza teknolojilerini uygulayarak ve gıda güvenliÄŸini etkin bir ÅŸekilde saÄŸlayarak bir gıda iÅŸletmesinin sorumluluÄŸunu üstlenebilecek bilgi, beceri, yetkinlikte olan, etik ve çevre bilincine sahip gıda teknikerleri/ Meyve Sebze Ä°ÅŸleme Teknikeri yetiÅŸtirmektir.

VÄ°ZYON

Çağın bilimsel, teknolojik ve ekonomik geliÅŸmelerine katkıda bulunan, önlisans düzeyinde sürekli geliÅŸim anlayışıyla eÄŸitim veren, bilim ve teknolojiyi toplum ve çevre yararına kullanan, ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir kurum/program olmaktır.

Kazanılan Derece:  Program mezunları Ön lisans diploması ve Meyve Sebze Ä°ÅŸleme Teknikeri unvanı almaktadır.

Türkiye YükseköÄŸretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine (EQF) Göre Programın Düzeyi: TYYÇ-5

Kabul Ve Kayıt Koşulları

      Programda eÄŸitim teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programa, ÖSYM tarafından yapılan üniversite sınavı TYT puan türü ile yerleÅŸtirme yapılmaktadır.

Önceki ÖÄŸrenmenin (Formal, In-Formal, Non-Formal) Tanınması Hakkında Kurallar

     Programda örgün öÄŸretimde eÄŸitim vermektedir ve eÄŸitimi sayısaldır. Program öÄŸrencileri ortaöÄŸretimde aldıkları bilgileri geliÅŸtirir ve ileri düzeyde görürler. Meslek lisesi mezunları aldıkları mikrobiyoloji, gıda laboratuarı ve gıda analizleri gibi dersleri üniversite bazında görmektedir. Programda mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Uygulamalı dersler laborautar veya saha çalışması olarak yapılmaktadır. Amaç öÄŸrencinin uygulama ile teorik bilgileri karşılaÅŸtırmasını saÄŸlamak ve el becerisi ile ekip çalışmalarını güçlendirebilmektir. Sosyal dersler teorik olarak iÅŸlenmektedir. Ancak insan iliÅŸkilerine dayanan sosyal dersler hem teorik hem uygulamalı olarak örneklerle verilmektedir. EÄŸitim süresince öÄŸrencilere mesleki ve sosyal projeler verilmektedir. Böylece öÄŸrencilerin sistem kurabilme, kontrol edebilme, ekip çalışması ve iÅŸ analizi yapabilme ile sosyal sorumluluk bilinçlerinin artmasının saÄŸlanması amaçlanmaktadır.

Yeterlilik Koşulları Ve Kuralları

    YOK

Program Profili

     Programın öÄŸrenci kontenjanı 65’tir. Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eÄŸitim verilmektedir. Her türlü gıda üretimi yapan küçük, orta ve büyük ölçekli iÅŸletmelerde, hammaddeden son ürüne kadar üretimin ve kalite kontrolünün her aÅŸamasında ve görev yapabilecek gerekli ara teknik eleman yetiÅŸtirilmektedir. Programdaki öÄŸrencilerin çoÄŸunluÄŸunu düz lise mezunları oluÅŸturur. Programın laboratuvar olanakları diÄŸer gıda programları ile ortaktır. Programın eÄŸitimi örgün eÄŸitimdir.

Mezunların Ä°stihdam Profilleri (Örneklerle)

      Program mezunları kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir. Mezunların istihdam alanları; meyve ve sebze ürünleri iÅŸleme fabrikaları (konserve, reçel, kuru gıda, salamura, zeytin, meyve suyu vb), satıcıları (hipermarket, bayi vb), analiz laboratuvarları, hazır yemek iÅŸletmeleri, otellerin yiyecek içecek bölümleri, vb'dir.  Ayrıca kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuvarlarında, çeÅŸitli kamu ve özel analiz laboratuvarlarında, TÜBÄ°TAK, Tarım Ä°l MüdürlüÄŸü, TSE laboratuvarlarında görev almaktadırlar. Mezunlar Halk EÄŸitim Merkezleri ile Milli EÄŸitim Bakanlığı’nda sözleÅŸmeli meslek öÄŸretmeni olarak çalışabilir.

Üst Derece Programlarına GeçiÅŸ

     Program mezunları, Dikey GeçiÅŸ Sınavı (DGS) ile;Gıda MühendisliÄŸi, Bahçe Bitkileri,Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması,Bitki Koruma,Organik Tarım Ä°ÅŸletmeciliÄŸi,Bitkisel Üretim ve Teknolojileri,Tarla Bitkileri bölümlerine geçiÅŸ yapabilir. Ayrıca mezunlar diplomaları ile doÄŸrudan Anadolu Üniversitesi Açık ÖÄŸretim Fakültesi farklı bölümlere dikey geçiÅŸ yapabilirler.

Sınavlar, Ölçme Ve DeÄŸerlendirme

       ÖÄŸrencinin vize puanının %40'ı ve final puanının %60'ı toplanarak baÅŸarı notu belirlenir. BaÅŸarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı deÄŸerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan baÅŸarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunluluÄŸu da söz konusu olmaktadır.ÖÄŸrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden baÅŸarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları

     Programdan mezun olabilmek için, öÄŸrenciler aldıkları bütün derslere devam etmeli derek "BaÅŸarılı" olmak zorundadırlar. Buna ek olarak öÄŸrenciler, eÄŸitimleri için gerekli olan "30" zorunlu iÅŸ günü iÅŸletme stajlarını da tamamlamalı ve staj sınavından "baÅŸarılı" olmalıdırlar. 4 Yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ ( stajlardan ) baÅŸarılı olmak zorundadır.

Çalışma Åžekli (Tam Zamanlı, E-ÖÄŸrenme ): Tam Zamanlı

Adres Ve Ä°letiÅŸim Bilgileri (Program BaÅŸkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü : ÖÄŸr.Gör. Seçkin SOYA;

Ä°letiÅŸim : Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu Meyve Sebze Ä°ÅŸleme Teknolojisi Programı 35100 Bornova–Ä°zmir / Türkiye ;

Telefon Numarası: 0.232.311 14 69;

e-posta: seckin.soya@ege.edu.tr

 

 


Ege Ãœniversitesi

EGE ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ°