Çerez Örnek

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Programı Hakkımızda

 

Program Tanıtımı

Kuruluş

      Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Dünya Bankası desteği ile Gıda Teknolojisi Programı’nın ardından 1985 yılında kurulmuştur. Programda ilk kez görevlirilen öğretim elemanı Dünya Bankası desteği ile İngiltere’de dil ve meslek eğitimine gönderilmiştir. Programda eğitim, Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı; Meyve Sebze İşletmelerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için Gıda Bilimi ve Teknolojisi konusunda, meyve-sebze ürünlerine ağırlık verilerek bilgilendirilip, pratik kazandırılmış teknik eleman eğitimini amaçlamaktadır. Gıda sanayiinde meyve sebze işleme sektörüne vasıflı işgücü sağlamak, gençlere üretim elemanı ile yönetici durumunda bulunan meslek elemanları arasında ara kademe gücü olarak kabul edilen teknikerlik düzeyinde eğitim vermektedir. Programda sanayiye yetiştirilen ara elemanlarını niteliklerinin artırılması amacı ile ders programı ve içerikleri sanayinin gereksinimlerine göre belirli aralıklara değiştirilmekte ya da güncellenmektedir. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı nitelikli personel eğitimi verilen 4 yarıyıllık bir önlisans programıdır.

MİSYON

Gıdaların işleme ve muhafaza teknolojilerini uygulayarak ve gıda güvenliğini etkin bir şekilde sağlayarak bir gıda işletmesinin sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri, yetkinlikte olan, etik ve çevre bilincine sahip gıda teknikerleri/ Meyve Sebze İşleme Teknikeri yetiştirmektir.

VİZYON

Çağın bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmelerine katkıda bulunan, önlisans düzeyinde sürekli gelişim anlayışıyla eğitim veren, bilim ve teknolojiyi toplum ve çevre yararına kullanan, ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir kurum/program olmaktır.

Kazanılan Derece:  Program mezunları Ön lisans diploması ve Meyve Sebze İşleme Teknikeri unvanı almaktadır.

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine (EQF) Göre Programın Düzeyi: TYYÇ-5

Kabul Ve Kayıt Koşulları

      Programda eğitim teorik ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programa, ÖSYM tarafından yapılan üniversite sınavı TYT puan türü ile yerleştirme yapılmaktadır.

Önceki Öğrenmenin (Formal, In-Formal, Non-Formal) Tanınması Hakkında Kurallar

     Programda örgün öğretimde eğitim vermektedir ve eğitimi sayısaldır. Program öğrencileri ortaöğretimde aldıkları bilgileri geliştirir ve ileri düzeyde görürler. Meslek lisesi mezunları aldıkları mikrobiyoloji, gıda laboratuarı ve gıda analizleri gibi dersleri üniversite bazında görmektedir. Programda mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Uygulamalı dersler laborautar veya saha çalışması olarak yapılmaktadır. Amaç öğrencinin uygulama ile teorik bilgileri karşılaştırmasını sağlamak ve el becerisi ile ekip çalışmalarını güçlendirebilmektir. Sosyal dersler teorik olarak işlenmektedir. Ancak insan ilişkilerine dayanan sosyal dersler hem teorik hem uygulamalı olarak örneklerle verilmektedir. Eğitim süresince öğrencilere mesleki ve sosyal projeler verilmektedir. Böylece öğrencilerin sistem kurabilme, kontrol edebilme, ekip çalışması ve iş analizi yapabilme ile sosyal sorumluluk bilinçlerinin artmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Yeterlilik Koşulları Ve Kuralları

    YOK

Program Profili

     Programın öğrenci kontenjanı 65’tir. Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Her türlü gıda üretimi yapan küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde, hammaddeden son ürüne kadar üretimin ve kalite kontrolünün her aşamasında ve görev yapabilecek gerekli ara teknik eleman yetiştirilmektedir. Programdaki öğrencilerin çoğunluğunu düz lise mezunları oluşturur. Programın laboratuvar olanakları diğer gıda programları ile ortaktır. Programın eğitimi örgün eğitimdir.

Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)

      Program mezunları kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir. Mezunların istihdam alanları; meyve ve sebze ürünleri işleme fabrikaları (konserve, reçel, kuru gıda, salamura, zeytin, meyve suyu vb), satıcıları (hipermarket, bayi vb), analiz laboratuvarları, hazır yemek işletmeleri, otellerin yiyecek içecek bölümleri, vb'dir.  Ayrıca kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuvarlarında, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuvarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuvarlarında görev almaktadırlar. Mezunlar Halk Eğitim Merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli meslek öğretmeni olarak çalışabilir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

     Program mezunları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile;Gıda Mühendisliği, Bahçe Bitkileri,Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması,Bitki Koruma,Organik Tarım İşletmeciliği,Bitkisel Üretim ve Teknolojileri,Tarla Bitkileri bölümlerine geçiş yapabilir. Ayrıca mezunlar diplomaları ile doğrudan Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi farklı bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

Sınavlar, Ölçme Ve Değerlendirme

       Öğrencinin vize puanının %40'ı ve final puanının %60'ı toplanarak başarı notu belirlenir. Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunluluğu da söz konusu olmaktadır.Öğrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları

     Programdan mezun olabilmek için, öğrenciler aldıkları bütün derslere devam etmeli derek "Başarılı" olmak zorundadırlar. Buna ek olarak öğrenciler, eğitimleri için gerekli olan "30" zorunlu iş günü işletme stajlarını da tamamlamalı ve staj sınavından "başarılı" olmalıdırlar. 4 Yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ ( stajlardan ) başarılı olmak zorundadır.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, E-Öğrenme ): Tam Zamanlı

Adres Ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü : Doç.Dr.Nazan KAVAS;

İletişim : Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Programı 35100 Bornova–İzmir / Türkiye ;

Telefon Numarası: 0.232.311 29 60;

Faks Numarası: 0.232.388 75 99 ;

e-posta: nazan.kavas@ege.edu.tr

 

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ