Çerez Örnek

Otomotiv Teknolojisi Hakkımızda

Kuruluş                  

Otomotiv Teknolojisi Programı 1995 yılında TOFAŞ OTO A.Ş. 'nin desteği ile kurulmuştur. 1998 yılında İkinci Öğretime eğitim başlamıştır. Program her yıl toplam 200 dolaylarında öğrenciye sahip olmaktadır. İkinci öğretim kapatılmış, Örgün eğitim devam etmektedir.

Misyon

Otomotiv sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık eğitim veren bir Yükseköğretim Programı olmak 

 

Vizyon      

 

Otomotiv parça montaj ve bakımı, servis teknikerliği, satış, planlama ve takibi, servis işletmeciliği ve yedek parça satışı alanlarında gerçekleştirilecek eğitimle sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün sağlanmasıdır.

 

Program Amaçları      

 

Otomotiv Teknolojisi Programı, otomotiv sektörünün ihtiyacı olan nitelikli elemanlar yetiştirmektedir. Mezun olan Teknikerlerimiz her sanayi kuruluşunda istihdam edilebilecek seviyeye gelmesi programımızın ana amacıdır. Öğrencilerin teorik olarak da otomotiv motor, transmisyon, elektrik/elektronik, sürüş dinamiği ve yakıt gibi temel otomotiv alanlarında tam donanımlı olması hedeflerimizdendir. Bölüm öğrencileri teorik derslerin yanında ağırlıklı olarak okulda mevcut olan otomotiv atölyesi olanaklarından yararlanmakta, gelişen teknoloji ve yeniliklere açık, otomotiv servis ekipmanlarını kullanma becerilerini geliştirmektedir. Bu kapsamda yukarıda belirtilen amaçların sürekli olarak en güncel şekilde tutulması ve program içeriklerin buna göre değerlendirilip, güncellenmesi amaçlanır.

 

 

Kariyer Olanakları

 

Otomotiv Teknolojisi Programı; Otomotiv sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık eğitim veren bir Yükseköğretim Programıdır. Programı tamamlayan ve Otomotiv Teknikeri unvanı alan mezunlar, üretim ve satış sonrası hizmet sektöründe yönetici/mühendis ile işçi arasındaki nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilecek veya kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek niteliklere sahip olurlar. Otomotiv teknikerinin almış olduğu eğitim kendisine başkalarıyla ilişki kurması gerektiğini öğretecek, yüksek düzeyde el becerisine sahip olmasını temin edecek, ileri teknoloji ve enformasyon teknolojilerindeki çağdaş eğilimleri bilmesini sağlayacaktır.

Kazanılan Derece     

Ön lisans diploması ve “Otomotiv Teknikeri” ünvanı verilir.

Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

ÖSYM sınavı ile

Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal,non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Yok

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Yok

Program Profili

Otomotiv Servis Teknisyenliği, Diagnostik Uzmanlığı, Oto Boya Kaporta, Benzin ve Dizel motorları, Otomotiv Elektriği ve Elektroniği, Güç Aktarma Organları, Hareket Kontrol Sistemleri, Oto Klima, Servis Organizasyonu ve Yönetimi, Müşteri ilişkileri. Programın öğrenci kontenjanı 80 öğrencidir.

Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)

Mezun olan Teknikerlerimiz her sanayi kuruluşunda ve kamu sektörlerinde istihdam edilebilecek niteliktedir. Öğrencilerimiz mevcut eğitim programına göre almış oldukları zorunlu ve seçmeli derslerle Otomotiv Teknikerine ihtiyaç duyulan bütün alanlarda çalışabilecek şekilde tam donanımlı olarak yetiştirilmektedirler

Üst Derece Programlarına Geçiş

Dikey geçiş sınavı (DGS) ile aşağıdaki bölümlere girebilmektedirler.

Endüstri Mühendisliği, 

Enerji Sistemleri Mühendisliği,

Otomotiv Mühendisliği,

Makine Mühendisliği,

Otomotiv Mühendisliği,

Uçak Gövde – Motor,

Uçak Gövde - Motor Bakım

Sınavlar Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ders geçme ve sınav yönetmeliklerine dersin özellikleri göz önüne alınarak teorik ve uygulamalı olarak yapılıp değerlendirilmektedir.  Vize notunun başarı notuna katkısı %40’dır. Final sınavının başarı notuna katkısı ise %60’dır. Öğrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları

4 Yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ ( stajlardan ) başarılı olmak.

Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e_öğrenme)

Tam Zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatör)

Program Koordinatörü: Öğr.Gör.Dr. Hüseyin KÖSE;

İLETİŞİM: Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu Otomotiv Teknolojisi Programı 35100 Bornova-İzmir ;

TELEFON: +90(232) 311 14 75 

FAX: +90 232 388 75 99 ;

E-posta: huseyin.kose@ege.edu.tr

Bölüm Olanakları

Gerek yapılan projeler, ziyaretler ve gerekse mezun olan öğrencilerimizin aracılığı ile otomotiv, oto boya ve kaporta ile ilgili pek çok sayıda sanayi kuruluşu ile işbirliği içinde öğretim yapılmaktadır.

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ