Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Hakkımızda
Kuruluş
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Proğramı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2007-2008 egitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Ön lisans diploması ve “Sivil Savunma – İtfaiye Teknikeri” ünvanı verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
ÖSYM sınavı ile
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal,non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yok
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Yok
Program Profili
Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Belediye itfaiye teşkilatlarında, Acil Durum Müdürlüklerinde Arama ve Kurtarma teknikeri, Sivil savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde Arama Kurtarma Teknikeri, Otellerde ve Kamu Kurumlarında Yangın Güvenlik elamanı, Hava alanı ve Limanlarda itfaiye teknikeri, İtfaiye ve yangın Güvenliği ile ilgili cihaz satışı ve malzeme üretim firmalarında teknik eleman, Organize Sanayi ve Endüstriyel Kuruluşların Yangın Güvenlik elamanı, İş güvenliği ve İşci Sağlığı teknikeri olarak yetiştirilmektedirler.
Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)
Belediye itfaiye teşkilatlarında, Acil Durum Müdürlüklerinde Arama ve Kurtarma teknikeri, Sivil savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde Arama Kurtarma Teknikeri, Otellerde ve Kamu Kurumlarında Yangın Güvenlik elamanı, Hava alanı ve Limanlarda itfaiye teknikeri, İtfaiye ve yangın Güvenliği ile ilgili Cihaz Satışı ve Malzeme üretim firmalarında, Organize Sanayi ve Endüstriyel Kuruluşların Yangın Güvenlik elamanı, İş güvenliği ve İşci Sağlığı teknikeri olarak istihdam edilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Dikey geçiş sınavı (DGS) ile ilgili bölümlere girebilmektedirler.
Sınavlar Ölçme Ve Değerlendirme
Sınavlar ders geçme ve sınav yönetmeliklerine dersin özellikleri göz önüne alınarak teorik ve uygulamalı olarak yapılıp değerlendirilmektedir. Vize notunun başarı notuna katkısı %40’dır. Final sınavının başarı notuna katkısı ise %60’dır. Öğrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
4 Yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ ( stajlardan ) başarılı olmak.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e_öğrenme)
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatör)
PROGRAM KOORDİNATÖRÜ: Öğr.Gör.Burcu ÇAKMAK;
İLETİŞİM: Ege Üniversitesi Kampüsü Ege Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı 35100 Bornova-İzmir
TELEFON: +90(232) 311 51 10
FAX: +90 232 388 75 99 ;
E-posta: burcu.gursoy@ege.edu.tr - burcugursoy@hotmail.com
Bölüm Olanakları
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümünde, Teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı egitimde verilmektedir. Derslerin uygulamaları İzmir İtfaiye Daire Başkanlığı Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi'nde yapılmaktadır. Yine konuya ilişkin yetkinlikte olan Resmi Kurum ve Kuruluşlara da, teknik inceleme gezileri düzenlenmektedir.