Gıda Teknolojisi Hakkımızda
Kuruluş
Gıda Teknolojisi Programı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Dünya Bankası desteği ile 1984 yılında kurulmuştur. Programda eğitim, Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Gıda Teknolojisi Programı; gıda üretim tesislerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için teorik ve pratik bilgi ile donanımlı teknik eleman eğitimini amaçlayan örgün öğretimde eğitim veren dört yarıyıllı bir Meslek Yüksekokulu programıdır.
MİSYON
Gıda sektörünün gelişen ve değişen gereksinimlerine cevap verebilecek, mesleki bilgi ve yetkinliklerle donatılmış, etik ve çevre bilincine sahip, yenilikçi ve çözüm odaklı nitelikli gıda teknikerleri yetiştirmektir.
VİZYON
Çağın bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmelerine katkıda bulunan, önlisans düzeyinde sürekli gelişim anlayışıyla eğitim veren, bilim ve teknolojiyi toplum ve çevre yararına kullanan, ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir kurum/program olmaktır.
PROGRAM AMAÇ VE HEDEFLERİ
- Gıda teknolojisinin gerektirdiği kuramsal ve uygulamaya dönük bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatılmış, iş etiğine sahip bireyler yetiştirmek
- Araştırmayı ve sürekli öğrenmeyi benimsemiş, değişime açık, yenilikçi ve yaratıcı, toplumsal sorunlara duyarlı, inisiyatif kullanabilen bireyler yetiştirmek
- Gıdaların ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayabilen, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilen, yaptığı analizleri yorumlayabilen, gıda sektörü ile ilgili kanun ve yönetmelikleri takip edebilen sorumluluk sahibi nitelikli kişiler yetiştirmek
- Ulusal ve uluslararası rekabette değişen koşullara uyum sağlayabilecek; Gıda kalite kontrol laboratuvarlarında, gıda işletmelerinde, güvenli gıda üretilmesi, ambalajlanması ve tüketime sunulması gibi aşamalarda görev alan gıda denetleyicileri ve gıda mühendisleri ile birlikte çalışacak iş dünyasında ihtiyaç duyulan nitelikte işgücü yetiştirmek,
- Kalite, gıda güvenliği, etik değerler, iş güvenliği, çevre ve doğal kaynakları koruma konularında yeterli bilince sahip bireyler yetiştirmek
Kazanılan Derece
Ön lisans diploması ve “Gıda Teknikeri” ünvanı verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Orta öğretimden başarıyla mezun olmuş öğrencilerin ÖSYM tarafından uygulanan “Yükseköğretim Kurumları Sınavı” nın birinci oturumu olan “Temel Yeterlilik Testi’nden barajı geçer puanı almış olmaları ve ÖSYM tarafından ilan edilen tarih aralığında Ege Meslek Yüksekokulu Gıda teknolojisi Programı için tercih yapmaları gerekmektedir. ÖSYM tarafından açıklanacak sonuca göre Program kontenjanı tercih sıralamasında yer alan öğrenciler Gıda teknolojisi Programına kayıtlanma hakkı kazanırlar.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal,non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
YOK
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
YOK
Program Profili
Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Gıda teknikerliği, gıda üretimi, işlenmesi, analizi, depolanması, paketlenmesi ve dağıtımı süreçlerinde görev alacak nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesini amaçlayan bir eğitim dalıdır. Gıda teknikerleri, gıda güvenliği, hijyen, kalite kontrol ve gıda analizi gibi konularda uzmanlaşarak, gıdaların insan sağlığına uygun bir şekilde üretilmesi ve tüketilmesi için gereken bilgi ve becerilere sahip olan, kimyasal ve biyolojik analizler yapan ve yorumlayan meslek elemanlarıdır. Gıda teknolojisi programında her türlü gıda üretimi yapan küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde, hammaddeden son ürüne kadar üretimin ve kalite kontrolünün her aşamasında ve görev yapabilecek gerekli teknik eleman yetiştirilmektedir. Programın öğrenci kontenjanı 60’tır. Program örgün eğitim vermektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)
Mezunlar, gıda maddeleri işleyen tüm işletmelerde, üretim departmanında veya kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuarlarında görev almaktadırlar. Ayrıca, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuarlarında görev almaktadırlar.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Dikey geçiş sınavı (DGS) ile Mühendislik Fakültelerinin Gıda Mühendisliği Bölümlerine veya Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine Beslenme ve Diyetetik, Kimya ,Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik Mühendisliği,Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.
Sınavlar Ölçme Ve Değerlendirme
Öğrencinin vize puanının %40'ı ve final puanının %60'ı toplanarak başarı notu belirlenir. Başarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı değerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan başarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunluluğu da söz konusu olmaktadır. Öğrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden başarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
4 Yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ ( stajlardan ) başarılı olmak.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e_öğrenme)
Tam Zamanlı
İletişim
Program Koordinatörü
Doç. Dr. Nazan KAVAS
nazan.kavas@ege.edu.tr
0(232) 311 29 60