Çerez Örnek

Gıda Teknolojisi Hakkımızda

KuruluÅŸ         

Gıda Teknolojisi Programı; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Dünya Bankası desteÄŸi ile 1984 yılında kurulmuÅŸtur. Programda eÄŸitim, Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde devam etmektedir. Gıda Teknolojisi Programı; gıda üretim tesislerinde ara eleman gereksiniminin karşılanması için teorik ve pratik bilgi ile donanımlı teknik eleman eÄŸitimini amaçlayan örgün öÄŸretimde eÄŸitim veren dört yarıyıllı bir Meslek Yüksekokulu programıdır.

MİSYON

Gıda sektörünün geliÅŸen ve deÄŸiÅŸen gereksinimlerine cevap verebilecek, mesleki bilgi ve yetkinliklerle donatılmış, etik ve çevre bilincine sahip, yenilikçi ve çözüm odaklı nitelikli gıda teknikerleri yetiÅŸtirmektir.

VİZYON

Çağın bilimsel, teknolojik ve ekonomik geliÅŸmelerine katkıda bulunan, önlisans düzeyinde sürekli geliÅŸim anlayışıyla eÄŸitim veren, bilim ve teknolojiyi toplum ve çevre yararına kullanan, ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir kurum/program olmaktır.

 PROGRAM  AMAÇ VE HEDEFLERİ

  1. Gıda teknolojisinin gerektirdiÄŸi kuramsal ve uygulamaya dönük bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatılmış, iÅŸ etiÄŸine sahip bireyler yetiÅŸtirmek
  2. AraÅŸtırmayı ve sürekli öÄŸrenmeyi benimsemiÅŸ, deÄŸiÅŸime açık, yenilikçi ve yaratıcı, toplumsal sorunlara duyarlı, inisiyatif kullanabilen bireyler yetiÅŸtirmek
  3. Gıdaların ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaÅŸtırılmasını saÄŸlayabilen, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilen, yaptığı analizleri yorumlayabilen, gıda sektörü ile ilgili kanun ve yönetmelikleri takip edebilen sorumluluk sahibi nitelikli kiÅŸiler yetiÅŸtirmek
  4. Ulusal ve uluslararası rekabette deÄŸiÅŸen koÅŸullara uyum saÄŸlayabilecek; Gıda kalite kontrol laboratuvarlarında, gıda iÅŸletmelerinde,  güvenli gıda üretilmesi, ambalajlanması ve tüketime sunulması gibi aÅŸamalarda görev alan gıda denetleyicileri ve gıda mühendisleri ile birlikte çalışacak iÅŸ dünyasında ihtiyaç duyulan nitelikte iÅŸgücü yetiÅŸtirmek,
  5. Kalite, gıda güvenliÄŸi, etik deÄŸerler, iÅŸ güvenliÄŸi, çevre ve doÄŸal kaynakları koruma konularında yeterli bilince sahip bireyler yetiÅŸtirmek

 

Kazanılan Derece

Ön lisans diploması ve “Gıda Teknikeri” ünvanı verilir.

Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

Orta öÄŸretimden baÅŸarıyla mezun olmuÅŸ öÄŸrencilerin ÖSYM tarafından uygulanan “YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı” nın birinci oturumu olan “Temel Yeterlilik Testi’nden barajı geçer puanı almış olmaları ve ÖSYM tarafından ilan edilen tarih aralığında Ege Meslek Yüksekokulu Gıda teknolojisi Programı için tercih yapmaları gerekmektedir. ÖSYM tarafından açıklanacak sonuca göre Program kontenjanı tercih sıralamasında yer alan öÄŸrenciler Gıda teknolojisi Programına kayıtlanma hakkı kazanırlar.

Önceki ÖÄŸrenmenin (formal, in-formal,non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

YOK

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

YOK

Program Profili

Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eÄŸitim verilmektedir. Gıda teknikerliÄŸi, gıda üretimi, iÅŸlenmesi, analizi, depolanması, paketlenmesi ve dağıtımı süreçlerinde görev alacak nitelikli meslek elemanlarının yetiÅŸtirilmesini amaçlayan bir eÄŸitim dalıdır. Gıda teknikerleri, gıda güvenliÄŸi, hijyen, kalite kontrol ve gıda analizi gibi konularda uzmanlaÅŸarak, gıdaların insan saÄŸlığına uygun bir ÅŸekilde üretilmesi ve tüketilmesi için gereken bilgi ve becerilere sahip olan, kimyasal ve biyolojik analizler yapan ve yorumlayan meslek elemanlarıdır. Gıda teknolojisi programında her türlü gıda üretimi yapan küçük, orta ve büyük ölçekli iÅŸletmelerde, hammaddeden son ürüne kadar üretimin ve kalite kontrolünün her aÅŸamasında ve görev yapabilecek gerekli teknik eleman yetiÅŸtirilmektedir. Programın öÄŸrenci kontenjanı 60’tır. Program örgün eÄŸitim vermektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri (Örneklerle)

Mezunlar, gıda maddeleri iÅŸleyen tüm iÅŸletmelerde, üretim departmanında veya kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuarlarında görev almaktadırlar. Ayrıca, çeÅŸitli kamu ve özel analiz laboratuarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl MüdürlüÄŸü, TSE laboratuarlarında görev almaktadırlar.

Üst Derece Programlarına GeçiÅŸ

Dikey geçiÅŸ sınavı (DGS) ile Mühendislik Fakültelerinin Gıda MühendisliÄŸi Bölümlerine veya Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine Beslenme ve Diyetetik,  Kimya ,Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik MühendisliÄŸi,Tarım Makinaları ve Teknolojileri MühendisliÄŸi lisans bölümlerine dikey geçiÅŸ yapabilmektedirler.

Sınavlar Ölçme Ve DeÄŸerlendirme

ÖÄŸrencinin vize puanının %40'ı ve final puanının %60'ı toplanarak baÅŸarı notu belirlenir. BaÅŸarı notuna, ödev, proje, rapor ve quiz gibi bazı deÄŸerlendirme ölçütleri de etkilidir. Uygulamalı derslerde, uygulamadan baÅŸarılı olamayanlar final sınavına girme hakkını elde edememektedirler. Ayrıca, dersi tekrar aldığı zaman uygulamalara ve derslere davam zorunluluÄŸu da söz konusu olmaktadır. ÖÄŸrencilerin bir üst sınıflan ders alabilmeleri için 1. yıl AGNO ortalamasının 1.80' den büyük olması ve mezun olabilmesi için bütün derslerden baÅŸarılı olmalı ve AGNO ortalaması en az 2.00 olması gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları

4 Yarıyılda toplam 120 AKTS (ECTS) lik dersten ve EDÖ ( stajlardan ) baÅŸarılı olmak.

Çalışma Åžekli (Tam Zamanlı, e_öÄŸrenme)

Tam Zamanlı

İletişim

Program Koordinatörü

Doç. Dr. Nazan KAVAS

nazan.kavas@ege.edu.tr

0(232) 311 29 60


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ